Klachten en veiligheid
Wat te doen bij conflicten?
We vragen u eerst te praten met de persoon met wie u een probleem heeft. Mocht u niet tevreden zijn, kunt u de schoolleiding raadplegen. Ook kunt u terecht bij de voorzitter van het College van Bestuur. Mocht de klacht nog niet zijn opgelost, kunt u terecht bij een onafhankelijke klachtencommissie. Daar is een zorgvuldige procedure voor. Die moet er voor zorgen dat klachten zo goed mogelijk worden beoordeeld. Het doel is dat niet alleen de klager maar ook de school daar beter van wordt: als het goed is, lost de school de klachten zelf op en leert ze er van.
Klachtenregeling
Agressie, geweld en seksuele intimidatie
Op de tweede plaats bieden gedragsregels een handvat om vast te stellen of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, waartegen disciplinair opgetreden moet worden.
Voor wie is de gedragscode bestemd
De gedragscode van onze school is bestemd voor alle mensen werkzaam binnen onze school, de leerlingen en hun ouders, stagiaires en alle andere personen die werkzaamheden (professioneel en/of vrijwillig) in de school verrichten.
Doel
Het doel van een gedragscode is het scheppen van een klimaat op school dat zich kenmerkt door respect, vertrouwen en acceptatie. Een dergelijk klimaat is een voorwaarde voor alle mensen in een schoolgemeenschap om een optimale leer- en werkomgeving te creëren. Nadrukkelijk dient opgemerkt te worden dat het niet zo is, dat niet als ongewenst beschreven gedrag, goed gedrag is.
Tevens is het zeker niet de bedoeling dat een gedragscode het spontane omgaan van mensen met elkaar in de weg staat.
Iris Ann Laarman is de contactpersoon binnen Het Kompas.
Veiligheidsbeleid
De sociale veiligheid van kinderen heeft ook onze aandacht. Daarvoor werken we op onze school met de Methode KanVas passend bij de Kanjertraining. Dit is een digitaal Kanjer Volg- en Adviessysteem (KanVAS). Dit systeem bestaat onder andere uit een sociogram, een leerlingenvragenlijst, een docentvragenlijst en een breed scala aan pedagogische adviezen. De leerling vragenlijst is goedgekeurd door de COTAN en gebruiken we eveneens om de sociale opbrengsten aan de onderwijsinspectie te verantwoorden.
We monitoren de veiligheid van onze kinderen 1x per jaar met een vragenlijst vanaf groep 5.
Iris Ann Laarman is onze Kanjercoördinator/coördinator pestbeleid.
Iris Ann Laarman is het aanspreekpunt voor ouders en kinderen als kinderen gepest worden.
Schorsen en verwijderen

Meldcode huiselijk geweld
Vanaf januari 2013 is elke school verplicht gebruik te maken van een meldcode huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Binnen Codenz is een stappenplan gemaakt dat aangeeft hoe te handelen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. In het kort ziet dit plan er als volgt uit:
- in kaart brengen van signalen
- overleggen met deskundigen
- gesprek met de ouders
- inschatting maken van risico’s
- beslissing nemen over melden of hulp organiseren
Download de gedragscode:

Bedrijfshulpverleners
De Arbowet verplicht om leerkrachten tot bedrijfshulpverlener op te leiden. Een aantal leerkrachten is opgeleid tot bedrijfshulpverlener en volgt jaarlijks een opfriscursus van een dag. Er komen tijdens de cursus drie onderdelen aan bod:
- brandpreventie en brandbestrijding;
- evacuatie;
- EHBO en reanimatie.
Verzekering
De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf als zij die voor de school actief zijn (bestuursleden, personeel en vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims ten gevolge van onrechtmatig handelen.
De school is niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat er tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat door de school moeten worden vergoed. De school heeft een schadevergoedingsplicht wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. De school (of zij die voor de school optreden) moet(en) tekort zijn geschoten in hun rechtsplicht. Het is mogelijk dat er schade wordt geleden zonder dat er sprake is van eigen onrechtmatigheid.
De school is niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of, als zij jonger dan 14 jaar zijn, hun ouders) zijn primair zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Een leerling die tijdens de schooluren of tijdens andere door de school georganiseerde activiteiten door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt, is daar dus in de eerste plaats zelf (of de ouders) verantwoordelijk voor. Het is dus van belang dat ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.