Boslokaal laat ogen van
kinderen glimmen

Boslokaal laat ogen van
kinderen glimmen

Glimmende oogjes als de leerlingen struinend het bos doorgaan, dat is waar Niels Ehlting, leerkracht van groep 8 het meest van geniet tijdens de lessen in het Boslokaal van Aan Boord. De groene school wil dat kinderen midden in de natuur staan en natuur beleven.
Het merendeel van de natuurlessen geeft Niels in en om het bos. “We hebben nog geen boek gezien, wel werken we met stencils die precies aansluiten bij de lessen die we geven.”
De manier van toetsen is daardoor ook veranderd. De leerlingen maken een logboek of een mindmap. Ze laten zien dat ze de aangeleerde stof beheersen.
Image

“Meester, mogen we nog even zoeken”

Vanaf de kleuters wordt er gewerkt aan natuurbeleving. De kinderen lopen over het blote voetenpad, maken wandelingen en zoeken dingen in hun eigen stukje bos. Het draait om de totale beleving. “Van het aanschaffen van de zaden om te planten in de moestuin tot het oogsten.

Daarna met recepten aan de gang om lekkere dingen te maken uit de eigen tuin. Zo wordt ook de rekenles verwerkt.

'Kinderen leren zonder dat ze het merken' - Niels

Gemotiveerd

"Ik vind het heerlijk dat ze veel gemotiveerder aan het werk zijn sinds we het buitenlokaal gebruiken.”

Ook een geschiedenisles kan prima in het bos gegeven worden. De kinderen leren eigenlijk zonder dat ze het merken,” zo vertelt hij lachend.

“We hebben nog geen boek gezien, wel werken we met stencils die precies aansluiten bij de lessen die we geven.”
Er kleeft wel één ‘nadeel’ aan bos. “De kinderen willen niet meer stoppen met leren buiten. We waren paddenstoelen aan het zoeken. Naar binnen gaan, was voor de kinderen nog geen optie. Van alle kanten hoorde ik ‘meester ik heb nog een hele mooie gevonden, mogen we nog even zoeken?’ Dat motiveert het team om nog meer lessen buiten te geven.”
Image